Vreți să aflați mai multe despre tehnologia din spatele Google Street View?

O echipă din partea Intergraph Computer Services, formată din Adrian Simion, Carmen Zavate și Cristina Arhip, a participat recent la un live demo organizat de partenerul TPI Positioning Solutions, distribuitorul produselor TOPCON în România. Evenimentul,  denumit „Live Demo – Soluții de Cartare Mobilă” a fost organizat în parteneriat cu Facultatea de Geodezie din cadrul Universității Tehnice de Construcții București și a constat în testarea reală a mai multor aplicații și echipamente.

A fost o experiență interesantă care a permis aflarea mai multor informații despre tehnologia folosită în spatele Google Street View, utilizând echipamentul TOPCON (IP – S3), și anume, fotografierea 360⁰ şi scanarea laser, prin care se extrag nori de puncte care permit realizarea imaginilor LiDAR. Datele colectate prin intermediul scanării laser au o precizie foarte bună (3-4 cm) putând fi procesate şi utilizate cu instrumente ERDAS. Colectarea de cantităţi foarte mari de date se realizează simplu şi rapid, datele putând fi refolosite ulterior pentru orice tip de lucrări. De exemplu, această funcţionalitate este foarte interesantă și utilă în realizarea modelelor 3D pentru domeniile urbanism și arhitectură, dar nu numai. Aceeaşi tehnologie de scanare laser este folosită și pentru scanarea interiorului clădirilor, utilizând suplimentar stații totale pentru detalierea interiorului.

Dispozitivul TOPCON IP-S3 generează date de dimensiuni și complexitate ridicată „big data”, stocând până la 94 GB/h. Procesarea datelor se realizează într-un timp destul de scurt. Spre exemplu, datele pentru tot orașul București sunt procesate în circa două zile. Mai multe informații puteți afla pe site-ul companiei TPI Positioning.